1. Välj starka lösenord och byt dem regelbundet. Ju fler och mer varierade tecken ditt lösenord består av,  desto bättre. Undvik personliga kopplingar som smeknamn och intressen och var noga med att välja olika lösenord till olika konton. 

2. Använd en lösenordshanterare. Det är en app som fungerar som ett digitalt värdeskåp där du sparar dina olika inloggningsuppgifter i krypterade fack. Om du bara minns lösenordet till appen, så minns den alla dina andra lösenord åt dig.

3. Aktivera tvåfaktorsautentisering. Då krävs en extra verifieringskod utöver ditt lösenord för att du ska få åtkomst till kontot. Vill du exempelvis logga in via datorn kan koden skickas till din mobil, vilket ger ett extra skydd mot obehörigt intrång.

4. Uppdatera appar och system regelbundet. Många uppdateringar innehåller korrigeringar av säkerheten så håll dig ajour med versionerna för att minska riskerna.

5. Var skeptisk. Ibland är det uppenbart att någon vill lura dig, men andra gånger är det inte lika tydligt. Klicka inte på tveksamma länkar, granska konton och avsändare med märklig stavning, ignorera otroliga erbjudanden och ta det bara lugnt om någon försöker stressa dig med akuta krav och förfrågningar – även om det ser ut att komma från någon du känner. Det är troligen bara från någon som hackat sig in på ett konto som inte skyddats på rätt sätt.

Föregående
Three principles for better image composition
Nästa
Five tips – How to secure your social media